Ga naar hoofdinhoud
hygiëne in Nederlandse hotels

Hygiëne in de Nederlandse hotels

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt, dat veel hotelkamers in Nederland niet voldoen aan de hygiëne standaard.

Onderzoek van de Consumentenbond

De Consumentenbond onderzocht dertig 3- en 4-sterren hotels verspreid over tweeëntwintig steden. Zowel grote ketens als kleinere familiehotels werden door een ‘mystery guest’ bezocht. Meer dan de helft van de onderzochte kamers bleek slecht te zijn schoongemaakt. Vier kamers werden als ‘ronduit smerig’ beoordeeld. Schimmel en vlekken op de muren en matrassen vol met haren, gele kringen en zelfs bloedvlekken.

Slechte hygiëne

De kamers werden tevens met een UV-lamp bekeken en er werden monsters genomen, die werden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. In maar liefst tweeëntwintig hotels werd er een (te) hoog aantal bacteriën geconstateerd. In drie hotels werd zelfs de poepbacterie (E. coli) aangetroffen. Vooral de vloer in de douche en de bodem van de badkuip zijn ‘bezaaid’ met onzichtbaar vuil. De conclusie van de onderzoekers laat zich gemakkelijk raden: het is slecht gesteld met de hygiëne in de Nederlandse hotels.

Bezuinigen op schoon

Vieze hotelkamers zijn doorgaans een kwestie van een verkeerde bezuiniging. Daarnaast is een hotel een 24-uurs bedrijf. Gasten komen en gaan en de kamerbezetting laat zich niet altijd voorspellen. Schoonmaken is daarom lastig te plannen en hoteliers worstelen met de vraag of zij het schoonmaken in eigen beheer verzorgen of uitbesteden aan een professioneel bedrijf.

Beleving

Een schone hotelkamer is onderdeel van de totale beleving en zorgt voor een tevreden gast. Wanneer je de gemiddelde beoordelingssite bekijkt, dan worden hotels steevast afgerekend op het aspect ‘schoon’. Je zit toch niet te wachten op een negatieve review? Het spreekwoord ‘uiterlijk schoon is slechts vertoon’ gaat in dit geval niet op. De schoonmaak is een essentieel onderdeel van de hospitality. Een vieze hotelkamer getuigt van weinig waardering tegenover de gasten. Gasten voelen zich onprettig en ongemakkelijk bij een vieze hotelkamer.

Hygiëne in uw hotel

Hoe is het gesteld met de hygiëne in uw hotel? Wenst u meer informatie en tips omtrent het reinigen en schoonhouden van uw hotel en hotelkamers? Neem dan gerust contact met ons op.

Back To Top